2015. szeptember 8., kedd

Bejegyzés nőknek

Szia!

Már régóta szerettem volna egy ilyen bejegyzést írni, és most végre elkészült. :) A célom az, hogy sok praktikus tippet oszthassunk meg egymással. Ezért arra kérlek, hogy te is írd le hasznos tanácsaidat a megjegyzés részbe. 

1. Vágd a bébi törlőkendőt félbe vagy negyedbe, a nagyságától függően. Rengeteg pénzt takaríthatsz meg ezzel egy évben. Mi egy 60-70 darabos törlőkendőt egy hónapig használunk. 
Én negyedbe vágom őket, és még így is bőven elegendőek a bébi popsi méretre. :) Ez nem azt jelenti, hogy négyszer annyi ideig elég, hiszen amikor piszkos a pelus, nem csak egyet használok, de jelentősen tovább jó. (Ha bármi kérdésed van ezzel kapcsolatban, szívesen válaszolok!)

2. Az angolul tanulóknak jó online oldal a pbskids.org. Sok oktató sorozat van rajta (különböző korosztályoknak) játékokkal és videókkal.

3. Amennyiben első gyermekedet szoptatod és fáj, kérj segítséget. Amyvel ezt nem tudtam, de nem szabad hogy fájjon. Haleynél megmutatták, hogy mi a trükk, és már több mint egy éve szoptatom, és tényleg nem fáj. (Amynél hihetetlen fájdalom volt minden alkalommal.) 
Érdemes egyéb szoptatással kapcsolatos problémával is tanácsot kérni. Én pl. azt hittem elment a tejem Amyvel két hónap után, mert nem folyt már magától, mint addig. Később kiderült, hogy ez természetes, nem lesz mindig folt a pólódon, de ez nem jelenti, hogy elment a tejed, vagy akár hogy kevesebb tejed van. Viszont mivel akkor abbahagytam a szoptatást (mivel nem hittem, hogy van tejem), ezért utána tényleg elment.
Egy másik infó amit Amyvel nem tudtam, hogy szülés után mikor bekeményedik a melled, az nem jó. : ) Sokkal nehezebb a babának így szívni, és emiatt könnyebben kisebesedik a mellbimbód. A tej is lassabban jön sokkal. (Ha van kérdésed, szívesen megírom mit kell ilyenkor tenni.)

4. Ha már a szoptatásnál tartuk... A legtöbb gyógyszer (antibiotikumok beleértve) nem okoz problémát a szoptatásban. Legtöbbször azt mondja az orvos, hogy addig amíg szeded a gyógyszert hagyd abba a szoptatást, de mielőtt így teszel, győzödj meg róla, hogy tényleg így van e. Kérdezd meg, hogy milyen problémát okozhat a babának pontosan. Azok akiknek a szoptatás a szakterületük azt mondják, hogy majdnem minden esetben érdemesebb szoptatni (akár gyógyszert szed az anyuka, akár beteg).

5. Cseréld ki a gyerekeid játékait amikor már unják őket. Mindig csak annyi játékot hagyj elől, amennyivel ténylegesen tudnak játszani. A többit tedd el és amikor már látod hogy nem játszanak annyit az elől lévő játékokkal, cseréld ki őket azokkal, amelyek eddig el voltak téve. Nem tudom mennyire működik ez nagy gyerekekkel, de a mi gyerekeink mindig azt hiszik új játékokat kaptak. : )


6. Amikor megszületik gyermeked, csinálj neki egy e-mail címet amire folyamatosan írsz, teszel fel képeket, videókat. Aztán add a címet neki meglepetésként egy különleges alkalomra.

7. Rengeteg kézműves dolgot lehet készíteni WC papír gurigából, dobozokból, stb. Nézz körül otthon, és legyél kreatív.

Most ennyi jutott eszembe, majd még írok ha eszembe jut több minden.

Első "toldalék": Tanítsd a gyerekeidet jelbeszédre. Sajnos nem tudok magyar jelbeszédet tanító oldalt, de itt egy angol: http://www.babysignlanguage.com/dictionary/a-d/. Szerintem az is megéri, ha te találod ki minek mi a jele, csak tanítsd meg a gyerekidet.
Már 6 hónaposan el lehet kezdeni, és 1 éves korukban a gyerekek többsége egy pár jelet már tud jelelni ("enni", "tej", "aludni", stb.). Kb. 20 olyan jel van amit érdemes megtanítani nekik mielőtt tudnak beszélni. Nekünk hatalmas segítség volt, hogy Amy mindig jelelte amikor aludni akart, amikor éppen tejet kért, vagy éhes volt, stb. Sőt, még ma is használjuk amikor olyan beteg, hogy nehezére esik beszélni. Akkor is nagyon jól jön, amikor mások társaságában vagyunk, és pl. elfelejt megköszönni valamit, és csak jelelnem kell, hogy emlékeztessem. Én nagyon ajánlom mindenkinek a jelelést!

Van egy kedvenc recepted? Vagy valami jó tanácsod nőknek? Esetleg egy hasznos weboldal amit szertenél megosztani? Kérlek tedd meg a megjegyzésben! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése